Kirjallisia työnäytteitä

Lehtikirjoituksia »
Blogikirjoituksia »
Asiatekstejä »
Näyttelyesittelyitä »
Toimijaesittelyjä alueportaaliin »


Lehtikirjoituksia

Kirja- ja kirjailijaesittely: Naiset, lapset ja sota 2018

Anneli Velho, jäsenlehti Dooris 2/2012

”Pekkalainen kirjoittaa objektiivisesti ja vältellen mustavalkoisia päätelmiä; hän pohtii, esittelee ja erittelee asioita useammalta kantilta katsoen.

Kirjan liitteenä on tarkkoja tilastoja siitä, mitä naiset sairastivat, mihin kuolivat ja ketkä leirioloissa synnyttivät. Tuhannet ja tuhannet yksityiskohdat hän kirjaa pilkulleen ja saa rakennettua pienistä, samankaltaisina toistuvista yksityiskohdista selkeän kokonaiskuvan.

Kuvasta hahmottuu koko maan kattava vankilaitos- ja tuomiokoneisto, joka pistettiin pystyyn nopeasti ja ilman tarkkoja suunnitelmia. Pelottavinta on, että aivan tavalliset suomalaiset olivat kilvan toimittamassa toisiaan vankeuteen, ja mieluiten kuolemaan. Usein pelkän kaunan, kateuden tai ennakkoluulojen perusteella ja jopa hyötyäkseen itse taloudellisesti.”

Naiset, lapset ja sota » (pdf)

Sivun alkuun »

Talouden julma aurinko

Anneli Velho, Demokraatti 26.11.2013

”Tilannetta ovat jo tulleet hyödyntämään monikansalliset yritykset, jotka perustavat sinne toimipisteitään. Enää ei tarvitse mennä kolmannen maailman maihin halpatyövoiman perässä, riittää kun syrjäytetään kokonainen valtio ja annetaan sen romahtaa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti. Sen jälkeen kehittyneestä teollisuusmaasta saa halpaa, lähes ilmaista koulutettua työvoimaa ja infrastruktuurikin on kunnossa.”

Talouden julma aurinko » (pdf)

Sivun alkuun »


Blogikirjoituksia

Anneli Velho, Sininauhaliiton blogi. Tunsin itsekin Tanjan, mutta tämän kirjoituksen tein hänen ystävänsä haastattelun pohjalta. Tapahtumat sijoittuvat 2000-luvun Helsinkiin, 4/2017

Tanja (4/2017)

”Elämämme hipaisivat toisiaan viiden nopean vuoden ajan. Olimme juuri täyttäneet 18 vuotta, kun tutustuimme toisiimme.”

”Kuukautta myöhemmin yhteinen tuttavamme kertoi, että Tanja oli sanonut poikaystävälleen lähtevänsä käymään kaupassa hakemassa jotain pientä. Siltä matkalta hän ei palannut. Tanja oli astunut junan alle kotilähiömme asemalla.
Olimme Tanjan kanssa kuin päivä ja yö, sarastus ja auringonlasku.

Halusin kirjoittaa Tanjasta muistuttaakseni itseäni ja meitä kaikkia siitä, että olemme kaikki nuorisotakuun takuumiehiä ja -naisia. Tarvitaan sydäntä, käsiä ja runsaasti kärsivällisyyttä. Harhailevan nuoren rinnalla on kuljettava joka säässä ja jokainen taival.”

Tanja »

Sivun alkuun »


Asiatekstejä

Näyttelykäsikirjoitus

Näyttelykäsikirjoitus, jonka tein Kulttuurien museolla 1-7/2002 järjestetyn 5 Afrikkaa -näyttelyn Somalian osuuteen.

Tasanko, joki ja kaupunki – kolme elämäntapaa » (pdf)

 


Näyttelyesittelyitä

Vapaa se on varpunenkin – Luopumisen ilo ja tuska (pdf) 2009
Mielensiltoja – kuvapareja Japanista (pdf) 2003
Kallio kipinöi: Rauhaa ei voi ostaa eikä siihen voi pakottaa (pdf) 2002
Varjostuksia II (pdf) 1999

Sivun alkuun »


Toimijaesittelyjä Arabianrannan alueportaaliin

Esittelyt tein vuonna 2005 ensimmäisen portaaliuudistuksen (hvv.fi, Helsinki Virtual Village) yhteydessä. Viitisen vuotta sen jälkeen ne siirrettiin uuteen portaaliin (arabianranta.fi). Kirjoittamani Arabianrannan oppilaitosten ja yritysten esittelyt olivat arabianranta.fi-portaalissa 31.10.2107 asti, jolloin portaali uusittiin kolmannen kerran. Eli nuo kirjoitukseni palvelivat kaikkiaan 12 vuoden ajan.

Heltechin esittely on tässä pdf:ssa taitettu uudelleen, nyt printtimuotoon.

Heltechin audiovisuaalisen viestinnän yksikkö

Anneli Velho, Arabianrannan toimijaesittelyitä nettiin, tekstikatkelma 11/2005

”Meillä on täällä niin kivaa, että ei malttaisi valmistua ja lähteä pois!” eräs opiskelijoista huikkaa vielä perääni, kun olen jo astumassa ulos Arabianrannan värikkäimmästä opinahjosta, HELTECH:in Audiovisuaalisen viestinnän yksiköstä”

”Tässä oppilaitoksessa ei opiskelijahuollon tarvitse kantaa huolta opiskelijoiden opiskelumotivaatiosta ja maanitella heitä opintojen pariin. Täällä vaaditaan aimo annos päättäväisyyttä, jotta poikaset saataisiin pukattua pesästä maailmalle.”

”Vaikuttava kierros kansan Legotalotaloksi nimeämässä Audiovisuaalisen viestinnän yksikössä päättyy ja Oras saattaa minut rakennuksen kulmalyhtyyn. Se on vaikuttava, neljän kerroksen korkuinen lasiaula, jonka ulommaisessa nurkassa on hulppea portaikko. Kierros saa arvoisensa loppuhuipennuksen.

Portaikko on rakennuksen suunnitelleen Pentti Kareojan (arkkitehti SAFA) sanoin ”moderni sovellus barokkiportaista”.

Mikäpä muu tyylisuunta sopisikaan paremmin AV-viestinnän henkeen kuin lavastus- ja näyttämötaiteen keinoja suvereenisti soveltanut barokki?”

Lue koko esittely »
 

Sivun alkuun »