Ei taaskaan mennyt niin kuin Strömsössä

Nokka kohti uusia epäonnistumisia -sanonta on kovin suomalainen. Pessimistin kyynelsilmin antama kannustus: kyllä tämä tästä selkenee, mutta pieleen ne seuraavatkin yritykset tulevat  menemään.

Virheiden minimointiin pyrkiminen kutistaa turhaan meitä ja maailmaamme. Jos ei sillä kertaa mene ihan putkeen, niin kannattaa muistaa, että virheistä sitä vasta oppiikin, ei vahinko-onnistumisista.

Ravintola Kappelin terassilla kohteliaaksi tarkoitettu small talk -keskustelunavaus ei ihan mennyt putkeen ja toivottu kulttuurivaihto jäi sillä kertaa suomalaiselta saamatta: ”Are you a turkey [kalkkuna]?” – Turkish [turkkilainen] sanaa siinä extempore haettiin.

Mallorcalla baaritiskillä keskellä päivää krapulaisen oloinen suomalaisasiakas kyseli drinkkinsä oheen ”Do you have any pills [pillereitä]? Baarimikko pyöritteli kauhistuneena päätään: ”No, no”. Asiakas alkoi aina vaan kovemmalla äänellä hokea ”Pills, any pills!” ja tehosti vaatimustaan suutaan näyttämällä. – Straw [pilli] sana oli hänellä melkein kielen päällä.

New Yorkissa varhain sunnuntaiaamuna Keskuspuiston reunan hienostoalueella kadun kulmaan oli asettunut istumaan mies paksuine palttoineen ja nyytteineen. Miehen edessä olevassa isossa kyltissä luki ”Help homeless vet!”. Suomalaiset kävelivät ohi mietteliäinä. Hetken päästä toinen totesi ääneen ”Ihme eläinlääkäreitä täällä [veterinarian]”. Onneksi suomalaisilla oli sen verran hidas sytytys, että tajusivat tilanteen vasta kulman takana ja veteran [veteraani] ei kuullut turistien naurukohtausta.

Koirakouluttajan metodit ehkä toimivat ihmisilläkin. Tv:stä tuttu koira-asiantuntija kuntoutti erittäin arkaa koiraa kävelyttämällä sitä kaupungilla niin, että koira ei pystynyt laittamaan häntäänsä koipiensa väliin. Ihme ja kumma tekninen lähestymistapa toimi ja vaikutti koiran mielentilaan. Koira oli itsevarmempi, vaikka sen häntä sojotti pystymmässä vain siksi, että joku toinen piteli sitä ylhäällä.

Varsinainen viisaus taitaakin piillä suomalaisessa sanonnassa: häntä pystyyn vaikka hakaneulalla! Siispä: Nokat kohti uusia seikkailuja. Kyllä me pystymme! – Yes We Can!

Kuvanveistäjä Kari Cavénin teos vuodelta 2011: ”Edes mainoksia, kiitos”

Kuvanveistäjä Kari Cavénin teos vuodelta 2011: ”Edes mainoksia, kiitos”

admin